Dit zijn de mooiste wandelroutes door het Westland

Trek alvast je wandelschoenen aan, want wij hebben prachtige wandelgebieden- en routes in het Westland voor je verzameld!

Wandelgebieden

Het Westland heeft een bijzondere kust, diverse natuurgebieden, mooie dorpjes en een heerlijk landschap om flinke kilometers te maken. Bovendien ligt de Westlandse kust in een van de mooiste Natuurgebieden van Nederland, namelijk Nationaal Park Hollandse Duinen. Er is genoeg om van te genieten en genoeg leuke wandelroutes! Hieronder vind je de diverse wandelgebieden waar je kan genieten van de natuur.

Het Staelduinse bos

Het Staelduinse Bos in ‘s-Gravenzande is het grootste bos van Westland, 95 hectare groot (inclusief de weilanden). In het bos is fietsen en paardrijden alleen toegestaan op de Oude Hooislag, een pad dwars door het bos heen. Het is dus een heerlijk rustig wandelbos. Hier vind je twee leuke routes. Het Staelduinse Bos is onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het Prinsenbos

Het Prinsenbos in Naaldwijk is een mooi recreatiegebied gelegen aan een waterplas. Je kunt om de plas heen wandelen of hier een verkoelende duik in nemen. Je mag er ook vissen en de hond uitlaten. Voor kindjes is er een leuke natuurspeeltuin en een strandje waar ze heerlijk kunnen spelen. Ideaal voor een korte wandeling en dagje uit met het gezin in de natuur.

Plas van alle Winden

De Plas van alle Winden maakt deel uit van de Poelzone, een gebied die de duinen verbindt met het bosrijke gebied ten zuiden van Naaldwijk. Een mooi stukje natuur! Iedereen kan een bezoek brengen aan dit natuurgebied. De plas ligt tussen de Poelmolenweg, Baakwoning en Rijnsburgerweg tussen Naaldwijk en ‘s-Gravenzande. Je kunt een heerlijk rondje lang de Plas van alle Winden wandelen. De omtrek is 800 meter, dus het is wel een klein rondje. Een aanrader is ook de zonsondergang in het water! Bekijk hier een drone video over de Plas van alle Winden door Marc de Munnik.

De Zandmotor

Bij Ter Heijde zijn de duinen angstaanjagend smal en daarom is er in 2011 een kunstmatig schiereiland van 128 hectare opgespoten, genaamd de Zandmotor. Dit biedt extra bescherming tegen zeespiegelstijging en extra ruimte voor natuur en recreatie. Het is een walhalla voor kust- en wadvogels. Op de zandplaat wordt regelmatig een zeehond gesignaleerd. Bekijk hier de drone video van de Zandmotor! Voor wandelaars wordt een gemarkeerde route uitgezet, waarlangs de ontwikkeling van de zandmotor goed te beleven is. Volg te allen tijde de route! Zo voorkom je ingesloten te raken.

Er worden prachtige foto’s gemaakt door natuurliefhebbers en (hobby)fotografen. We delen deze foto’s graag op ons Instagram account. Volg je ons ook al?

Zandmotor wandelroute

De Banken

Het duingebied De Banken is een uniek natuurgebied vol planten en dieren aan de Westlandse kust. Het ligt tussen Monster en Hoek van Holland en ook onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Er zijn twee wandelroutes die door dit gebied heen gaan. Deze vind je verder in deze blog.

Natuurfotograaf en kustliefhebber Danny Taheij neemt je aan de hand van zijn natuurfoto’s mee en laat je zien welke bijzondere dieren en vogels er langs de kust te ontdekken zijn.
Lees: 10x bijzondere vogels die je langs de kust kunt spotten. Of lees: https://bezoek-westland.nl/sites/www.bezoek-westland.nl/spot-deze-8-dieren-langs-de-westlandse-kust

Foto: Danny Taheij

Natuurgebied Solleveld

In Solleveld vind je veel duinsoorten, broedvogels én konikpaarden. Er zijn mooie wandelpaden (schelpenpad), maar het duingebied zelf is alleen te bezoeken met een passe-partout.

Marcel Batist copy right

Wandelroutes

Er zijn tal van verschillende wandelroutes uitgestippeld die je via de website route.nl kan volgen. Ze staan hieronder op een rijtje zodat je gemakkelijk kan kiezen welke route je gaat volgen.

1. Ommetje Heerlijke Zwethzone

Deze leuke polderwandeltocht is gemaakte door Patricia en Hilde. Patricia runt met veel plezier haar camping in de Zwethzone en Hilde is een stoere bioboerin die samen met haar man Westlandse druiven kweekt. Beide zijn trotse bewoners aan de rivier de Zweth en vertellen je in de door hun zelf ontwikkelde audiotour wat je tijdens dit ommetje allemaal ziet. De wandeltocht gaat over prachtige wandelpaden, langs tuinbouwgebieden en open weilanden. De bijzondere verkavelingsstructuur, de terpen en als parel het middeleeuwse kerkdorp ’t Woudt zijn de meest opvallende kenmerken in deze polders.

Klik hier voor de route.

2. Wandelroute Naaldwijk en Heilig Geesthofje

Je wandelt bijna twee uur en de route gaat dwars door de historische kern van Naaldwijk. Hier zie je o.a. de vijftiende-eeuwse Oude Kerk. Vlakbij ontdek je het Heilige Geesthofje, uit 1630. Aan de Lange Broekweg wandel je langs een Groente Stalletje naar recreatiegebied Wollebrand en het kassengebied. Terug in Naaldwijk ontdek je nog De Kunstkas.

Klik hier voor de route.

3. Wandelen langs het water vanuit ‘s-Gravenzande

Strik je veters voor deze wandeling van ca. 3,5 uur! Plassen, vaarten en de zee begeleiden je op deze mooie wandelroute rond het mooie oude ’s-Gravenzande. Onderweg kijk je dan weer uit over de duinen en dan weer over de kassen. Let op: een gedeelte van deze route loopt over het strand heen. Deze route is dus niet volledig verhard en niet overal even makkelijk begaanbaar voor iedereen.

Klik hier voor de route.

4. Rondje duinen bij Monster

Je anderhalf uur durende wandelroute gaat van start bij Natuurlijk Westland “honing en meer” en die volg je tot aan zee. Je wandelt achter de duinen langs over de Slaperdijk, met zicht op een uitgestrekt landschap van kassen. Liever zeezicht? Dan wandel je bovenlangs, via knooppunt 40.

Klik hier voor de route.

5. Een achtje door het Westland

Deze anderhalf uur durende wandeling maakt een 8 door het Westland. Langs de Plas van alle Winden, naar de duinen en het Prinsenbos. Je wandelt door polderlandschap en geniet ondertussen van het typisch Westlands uitzicht.

Klik hier voor de route.

6. Wandelen door de bosrijke duinen onder Den Haag

Ten zuiden van Den Haag maak je een prachtige, verfrissende wandeling van ca 2,5 uur. Je loopt door enkele aangrenzende natuurgebieden, zoals Landgoed Ockenburgh. Geniet van een van het grootste groene natuur- en recreatiegebied Madestein. Je treft hier een afwisselend landschap aan van plassen, rietkragen, bos en grasvelden.

Klik hier voor de route.

7. Wandelen door de duinen van waterparel De Banken

Deze bijna drie uur durende wandeling neemt je mee door het smalle gebied tussen de zee en de Glazen Stad, het glastuinbouwgebied in het Westland. Je kunt onderweg genieten van het duingebied De Banken, een uniek natuurgebied vol planten en dieren aan de Westlandse kust tussen Monster en Hoek van Holland. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen hier.

Klik hier voor de route.

Er is ook een twee uur durende wandeling door het duingebied De Banken. Deze gevarieerde route loopt deels over het strand en deels over het fietspad langs de rand van het kassengebied. Geniet en kom helemaal tot rust van de zeegeluiden.

Klik hier voor de route.

8. Wandelroute langs hedendaagse kunst en de kust ‘s-Gravenzande

Het eerste gedeelte van de wandelroute (de kunstwandeling) is bedacht door Arnold Beugelsdijk. Hij is beeldend kunstenaar en woont in Monster. Aan hem werd gevraagd om met een team beeldende kunstwerken aan te kopen voor de openbare ruimte in ’s-Gravenzande. De wandelroute leidt je door het centrum van ‘s-Gravenzande langs indrukwekkende beelden en een prachtig stukje Westlandse kust. Daarna volgt de route zich naar de duinen en watergebied de Banken.

Klik hier voor de route.

Zo ziet een bezoek aan het Westland eruit deze zomer

Hou je tijdens een bezoek aan het Westland aan de RIVM-maatregelen. Vermijd drukte! Hou afstand tijdens het wandelen en fietsen. Loop of fiets zoveel mogelijk aan de rechterkant om zo een veilige afstand te bewaren tussen jou en de tegenliggers. Volg de instructies op per locatie en waar je ook naartoe gaat, was vaak je handen en hou de 1.5 meter afstand.

Headerfoto: Joke van Geest


trossen met rijpe rode tomaten hangend aan een tomatenplant in een kas in het Westland

Soepfietsen in het Westland

‘Soepfietsen’? Een leuke en typisch Westlands manier om lokaal mooie ingrediënten bij elkaar te fietsen voor een heerlijke soep. Leuk om te doen, gezond voor lijf en leden en je maakt op een heel andere manier kennis met je omgeving en lokale producenten.

Geschiedenis van het soepfietsen

De geschiedenis van het soepfietsen gaat terug naar 2018. Bezoek Westland ontmoet in dat jaar Marja van der Ende. Ze vertelt dat ze gestopt is om haar boodschappen bij de supermarkt te doen. Ze rijdt voor haar dagelijkse maaltijd alleen nog langs ‘stalletjes langs de weg’ in het Westland en langs kleine leveranciers van streekproducten. Haar idee heeft ze uitgewerkt in een beweging op Facebook: Fietsen voor mijn eten. We zijn geïntrigeerd en besluiten om samen met haar ‘soepfietsroutes’ te gaan maken. Inmiddels zijn we een behoorlijk aantal soeproutes verder.

Meefietsen of zelf fietsen

Marja’s idee slaat aan! De online beweging groeit en mensen willen graag met haar meefietsen en haar verhaal horen. Bovendien gaan ze graag mee op ontdekkingstocht langs bijna vergeten producenten. Plekken waar nog op ambachtelijke wijze mooie (streek)producten gemaakt worden, van brood tot boter en van mooie groenten tot zelfgemaakte worst. En allemaal producten met een eigen verhaal.

Bij het rijden van de tocht heb je de keuze om op specifieke data met Marja mee te rijden. Dit gebeurt in kleine clubjes, zodat er samen veilig gefietst kan worden. De routes gaan langs kleine lokale producenten waar ingrediënten gekocht worden voor de soep en eindigen met het samen bereiden en opeten van de soep. Er kan ook gekozen worden om de routes zelf te rijden. De routes staan op Route.nl en zijn gratis te gebruiken. De allereerste route, uit de zomer van 2018, is de courgettesoeproute. Binnen 6 maanden tijd is de route 7.500 keer bekeken op Route.nl.

Vanwege de coronacrisis liggen de georganiseerde fietstochten op dit moment stil. Dit betekent dat er op dit moment nog geen data zijn waarop je met Marja mee kunt fietsen. We laten uiteraard weten wanneer er nieuwe data zijn. Voorlopig kun je dus best de routes op eigen gelegenheid fietsen.

Voorfietser Marja van der Ende

Voorfietser Marja van der Ende

Deze soeproutes kun je deze zomer zelf fietsen

De soeproutes zijn seizoensgebonden. In Route.nl is bij iedere soeproute aangegeven wat de beste tijd is om de route te fietsen. Wil je er deze zomer graag opuit en wil je ook gaan ‘soepfietsen’, dan zijn dit de routes die je kunt gaan fietsen:

Courgettesoeproute

Dit is een mooie route van 33 km lang, door tuinderslaantjes, recreatie- en duingebied en dorpskernen en langs een aantal Westlandse bezienswaardigheden. Tijdens deze mooie fietstocht kun je onderweg verse ingrediënten verzamelen voor een overheerlijke courgettesoep. Bij de route zit ook een recept van soepexpert Linda Bosman.

Tomatensoeproute

Tijdens de 30 km lange Tomatensoepfietsen sprokkelen we de ingrediënten voor de tomatensoep bij elkaar, door langs kleine winkeltjes, boerderijen en kwekerijen te fietsen. Op de route, door Westland en Midden-Delfland, vind je locaties waar de lekkerste streekproducten gekocht kunnen worden, rechtstreeks van de kweker en boer.

Auberginesoeproute

De nieuwste soeproute is de ‘Auberginesoeproute’. Deze 28 km lange route ontstond tijdens de coronacrisis, waarbij tuinders hun producten niet meer konden leveren aan restaurants in binnen- en buitenland. Deze soeproute neemt je mee langs de prachtige aubergines van Kwekerij van Luijk en langs boerderijwinkels in Midden-Delfland.


Spot deze 8 dieren langs de Westlandse kust

Langs de Westlandse kust, in Nationaal Park Hollandse Duinen, worden het hele jaar door verschillende dieren in de duinen gespot. Lees in deze blogpost waar en wanneer je welke dieren tegen kunt komen!

Spot deze 8 dieren langs de Westlandse kust

Natuurfotograaf en kustliefhebber Danny Taheij neemt je aan de hand van zijn natuurfoto’s mee en laat je zien welke acht bijzondere dieren er langs de kust te ontdekken zijn. De duinen in het Westland liggen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, namelijk Nationaal Park Hollandse Duinen. Een natuurgebied voor echte duin- en strandliefhebbers.

Het Westland kent negen kilometer strand, van Slag Vlugtenburg tot en met de Zandmotor. Het strand is weids en rustig en veel dieren vinden hier hun weg. Lees hieronder welke dieren jij tijdens de wandeling door de duinen kunt tegenkomen!

1. De Nederlandse landgeit

Deze Nederlandse landgeiten lopen vaak in een groep door de duinen. Ze begrazen de duinen om boomopslag en duindoorns in te dammen. Als ze daar niet begrazen, overgroeid het hele duin. Door de geiten kan het duin blijven stuiven en blijft het open voor meer biodiversiteit, waar de blauwe zeedistel en zeewolfsmelk kunnen groeien.

Waar? De meeste kans om deze geiten te zien heb je bij De Banken of Arendsduin.

2. Konijnen

Overal in de duinen zie je die leuke oortjes er bovenuit steken! Er zijn veel holen bij de Banken en de konijnen doen het goed hier. Tijdens de paartijd, tussen februari en september, kan een vrouwtje wel vier tot zes keer een nest jongen krijgen. Na 3 weken verlaten ze het hol om met mama naar voedsel te zoeken, zoals gras, bladeren en knoppen. Konijnen leven in grote groepen en zijn vooral in de schemering actief. Overdag blijven ze bij hun hol.

Waar? Voornamelijk bij De Banken.

3. Konikpaarden

Konikpaarden komen oorspronkelijk uit Polen. Ze hebben een muisgrijze of bruine kleur en een streep op de rug. De konikpaarden danken hun vreemdklinkende naam aan het Poolse woord ‘konik’, dat ‘paardje’ betekent.

Waar? Bij Dunea op Solleveld. Hier lopen ze voor de begrazing.

4. De Hermelijn

De Hermelijn behoort tot de familie der Marterachtigen, dit is de grootste groep landroofdieren van Nederland. De hermelijn lijkt erg op de wezel, maar is duidelijk groter. Hij heeft een lange zware behaarde staart met een zwarte pluimpunt. De rug is grijs- of beigebruin en de buik wit. Hij heeft een zomer- en een wintervacht. In de zomer is de vacht roodbruin, in de winter is het soms wit. Het staartpuntje blijft echter altijd zwart.

De hermelijn is zowel overdag als ’s nachts actief. Het is een fanatieke jager. De hermelijn is een carnivoor, die voornamelijk op kleine zoogdieren jaagt. Woelmuizen, ratten en konijnen vormen het hoofdvoedsel, maar er worden ook vogels en vogeleieren gegeten. Hermelijnen zijn regelmatig gewoon overdag te zien. Kenmerkend is de ‘sprongengalop’ waarin ze zich net als andere kleine marterachtigen voortbewegen en het tussendoor ‘kegelen’. De Hermelijn gebruikt uitwerpselen als markering en met name bij hun schuilplaats zijn soms grote hoeveelheden uitwerpselen bijeen te vinden.

Waar? Overal in de duinen.

5. Rugstreeppadden


De rugstreeppad is herkenbaar aan zijn gele rugstreep. Het is een middelgrote pad met een droge wrattige huid, geelgroene ogen met een horizontale pupil en goed zichtbare trommelvliezen.

Zoals de meeste amfibieën is ook de rugstreeppad een uitgesproken nachtbraker. Pas tijdens het invallen van de schemering komt hij tevoorschijn om op open plekken te gaan jagen. Rond half april trekt hij vanuit zijn overwinteringlocatie (soms wel een meter diep onder de grond) naar het voortplantingswater. Eenmaal in het water aangekomen laten de mannetjes, al zittende in het ondiepe water, hun luide roep weerklinken. Het ratelende geluid is tot op een kilometer afstand te horen en trekt soortgenoten uit de wijde omgeving aan.

Waar? Vooral bij ondiepe wateren, zoals bij De Banken.

6. De vos

Vulpus vulpus

De vos ben ik al regelmatig in het duingegied tegen gekomen. Laatst zat er een mij recht aan te kijken, vanuit het duin in de vroege ochtend, wat een mooie dieren! Vossen leven voornamelijk bovengronds en hebben een hol om de jongen te werpen en groot te brengen. Ze eten muizen, vogels en insecten. De vos is niet veel groter dan een flinke kat. Vossenkeutels zijn vaak 6-12 cm lang en liggen op een verhoogd plekje zoals bovenop een molshoop, graspol, kei of bij een paaltje.

Waar? De meeste kans om de vossen te zien heb je bij De Banken of Arendsduin.

7. Heremietkreeft

Heremietkreeften komen niet voor in de duinen, maar op het strand! Ze hebben een bloot achterlijf, alleen de voorkant heeft een pantser, ze gebruiken voor hun achterlijf lege slakkenhuizen om zich te beschermen. Heremietkreefteneitjes worden in het slakkenhuis van het vrouwtje meegedragen tot ze uitkomen. Haar achterpoten zien er uit als een soort waaiers. Hiermee wappert ze vers water naar haar kroost. De jonge heremietkreeftjes leven daarna een paar weken ‘los’ in het open water. Dan gaan ze op zoek naar een leeg huisje van een kleine slak. Na een aantal vervellingen verhuizen ze naar grotere schelpen.

Waar? Tussen de stenen bij de dammetjes en in poeltjes aan het strand.

8. Grijze zeehonden

Halichoerus grypus

De zeehond komt ook niet voor in de duinen, maar is wel gaaf om te spotten! Als je op het strand loopt, kun je de grijze zeehond tegenkomen. Vaak ligt hij op een zandbank of zwemt hij ertussen en kijkt hij je nieuwsgierig aan. Grijze zeehonden kunnen 2,5 meter lang worden en wel 350 kilo wegen. Ze eten per dag wel 5 kilo aan vis en kreeftachtigen. De vrouwtjes kunnen wel 40 jaar worden, waar de mannetjes maar 25 jaar oud worden.

Waar? In de zee! Voornamelijk bij de Zandmotor indien het rustig is.

Wandelen door het duingebied

De meeste dieren komen voor in duingebied De Banken, een uniek natuurgebied tussen Monster en Hoek van Holland. Wij nodigen je dan ook graag uit voor een mooie wandeling (15 km) door deze waterparel. De wandelroute vindt u op route.nl.

Het Nationaal Park in het Westland is via verschillende opgangen bereikbaar. Van noord naar zuid:
– Strandopgang Molenslag (Monster, opgang Zandmotor)
– Strandopgang Karel Doornmanweg (Ter Heide)
– Strandopgang Arendsduin (’s Gravenzande)
– Slag Beukel (Verlengde Strandweg ’s Gravenzande)
– Strandopgang Vlugtenburg (’s Gravenzande)

—-

Zo ziet een bezoek aan het Westland eruit deze zomer
Hou je tijdens een bezoek aan het Westland aan de RIVM-maatregelen. Vermijd drukte! Hou afstand tijdens het wandelen en fietsen. Loop of fiets zoveel mogelijk aan de rechterkant om zo een veilige afstand te bewaren tussen jou en de tegenliggers. Volg de instructies op per locatie en waar je ook naartoe gaat, was vaak je handen en hou de 1.5 meter afstand.


twee fietsers op de rug gezien op het fietspad door de duinen in het Westland met links glazen kassen en rechts begroeide duinen

Ontdek de regio Westland met de leukste fietsroutes voor de e-bike

Deze routes zijn extra leuk met een elektrische fiets! Waarom? Ze zijn lekker lang en hebben een grote diversiteit aan bezienswaardigheden in de regio.

Waarom zijn deze routes nou zó bijzonder?

Tijdens de Meimaand Fietsmaand laten we zien dat Westland én de regio een enorm divers gebied is. Het ene moment fiets je door een Glazenstad van kassen en het andere moment over een heerlijk lang fietspad door de duinen. Je ontdekt verschillende bijzondere natuurgebieden, kunt streekproducten ervaren, de waterwegen bekijken terwijl je boten aan het spotten bent, de hoogtepunten uit de Gouden Eeuw bewonderen in steden als Delft en Maassluis of fietsen combineren met leuke overtochten met pontjes.

Ken je deze 4 fietsroutes al?

1. Streekproductenroute

Deze streekproductenfietsroute (77km) gaat door vijf verschillende gemeenten: Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Westland. Deze route kun je beginnen het een lege maag, want onderweg maak je kennis met bijzondere streekproducten. Je kunt onder andere druiven en aardbeien proeven en vele andere producten bij de stalletjes langs de weg.

2. Waterroute

Nederland en water zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Dus waarom niet een geweldige fietsroute met ál het schoon en de bezienswaardigheden die water heeft te bieden? Zuid-Holland is een zeer waterrijke provincie en dat komt goed naar voren tijdens deze fietsroute (66km).

3. Gouden Eeuw Route

Tijdens deze fietsroute (42km) worden alle hoogtepunten uit de Gouden Eeuw uitgelicht. Je fietst via Delft, Midden-Delfland en Maassluis waar je talloze monumentale gebouwen en belangrijke plekken kunt aanschouwen.

4. Vijf Pontjes Route

Zoals de naam al aanduidt, tijdens deze fietsroute (68km) kom je langs vijf verschillende pontjes. Met 68 fietskilometers en 10 vaarkilometers ontdek je de schoonheid van deze waterrijke Hoek.

E-bike oplaadpunten

Help, een lege accu! Geen zorgen. Je kunt op verschillende locaties in Westland je elektrische fiets opladen. Bekijk de fietsoplaadpunten op de website van Sparta of Fietsnetwerk.


bospad met aan het einde een boeren schuur met het bezoekerscentrum van het Staelduinse Bos in het Westland

Het Staelduinse Bos

Het Staelduinse Bos in ‘s-Gravenzande is het grootste bos van Westland, 95 hectare groot (inclusief de weilanden).

Het Staelduinse Bos

Het Staelduinse Bos is een kwetsbaar natuurgebied. Het is gelegen op eeuwenoude rivierduinen, die ontstonden langs de Maas. Pas vanaf ca. 1850 groeit er bos op dit duin.

Een wandelbos

In het bos is fietsen en paardrijden alleen toegestaan op de Oude Hooislag, een pad dwars door het bos heen. Het is dus een heerlijk wandelbos met smalle paden, heuvelachtig en je kan er zo drie uur wandelen.

Bunkers

In de 2e Wereldoorlog hebben de Duitsers een flink aantal bunkers in het bos gebouwd. Nu zijn ze bij vleermuizen in gebruik als natuurlijke grotten. De bunkers zijn niet toegankelijk om verstoring van deze bijzondere dieren te voorkomen.

Openingstijden

Het gehele jaar op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

In september en oktober ook op woensdag van 13:00-16:00 uur.

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Het Staelduinse Bos. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

  Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


  huurfietsen van Enjoy Bicycle Tours op een rij in het Westland

  Enjoy Bicycle Tours

  Enjoy Bicycle Tours organiseert vanaf 2019 historische fietstours door Westland! Stap op de fiets en ontdek de geschiedenis van Westland met een gids.

  Enjoy Bicycle Tours & Rentals

  Enjoy Bicycle Tours is een initiatief van Enjoy Eten & Drinken. Wij verhuren fietsen en verzorgen fietstours. De tour wordt gereden door en langs diverse bijzondere locaties in Naaldwijk en het Westland en hebben een informatief en historische inhoud.

  Openingstijden

  Maandag t/m zondag: 08:00-22:00 uur

  Verhuur 7 dagen per week.

  Verstuur een e-mail

  Verstuur een mail naar Enjoy Bicycle Tours. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

   Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


   Marja van der Ende poseert met haar fiets voor een stalletje met streekproducten uit het Westland

   Fietsen voor m'n eten Westland

   Fiets langs de stalletjes in Westland en je hoeft niet meer langs de supermarkt. De producten zijn vers van de kweker, gezond en betaalbaar!

   Fietsen voor m’n eten Westland

   In augustus 2017 startte Marja van der Ende met de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’ om adressen van stalletjes op tuinderslaantjes en boerenweggetjes, van 24/7 automaten bij kwekerijen en van kleine streekwinkels te verzamelen. Sindsdien heeft zij haar dagelijkse boodschappen niet meer in de supermarkt gedaan. Het Westland is dé regio waar dit volgens haar mogelijk is. De regiokaart met inmiddels meer dan 250 adressen is te vinden op de website van Fietsen voor m’n eten.

   Fiets je een keer mee?

   Regelmatig organiseert Marja soepfietstochten. Daarbij fiets je de ingrediënten van de soep bij elkaar bij stalletjes langs de weg en krijg je een kijkje. Na afloop van de fietstocht wordt de soep gezamenlijk bereid en opgegeten. Eerdere soepfietstochten die Marja maakte zijn CourgettesoepfietsenTomatensoepfietsen en Snertfietsen, Pompoensoepfietsen en Auberginesoepfietsen.

   De geplande soepfietstochten vind je ook op de website van Fietsen voor m’n eten.

   Zelf soepfietsen

   Lukt het je niet om een keer met Marja mee te fietsen, fiets dan zelf de route. Je vindt verschillende soepfietsroutes nl. ook op Route.nl, de gratis fietsapp. Zo kun je toch op pad en lokaal je ingrediënten bij elkaar fietsen.

   Openingstijden

   Kijk voor de openingstijden van alle verkooppunten die Fietsen voor m’n eten in kaart heeft gebracht, en voor de georganiseerde fietstochten, op de website van Fietsen voor m’n eten.

   Verstuur een e-mail

   Verstuur een mail naar Fietsen voor m’n eten Westland. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


    jonge vrouw met geit bij Het Westerhonk in het Westland

    Het Westerhonk / Restaurant Samen

    In de groene omgeving van Het Westerhonk is van alles te doen, te zien, te koop en te beleven. Kom naar de leuke activiteiten en evenementen.

    Het Westerhonk

    Het Westerhonk is een bijzondere plek waar mensen met en zonder verstandelijke beperking wonen, werken, leren en recreëren. Het woonzorgpark is onderdeel van ’s Heeren Loo en ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Ze hebben hier hun huis, werk en besteden hier hun vrije tijd. Daarnaast maakt het Westerhonk ontmoeting en verbinding mogelijk tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

    Iedereen, met of zonder verstandelijke beperking is van harte welkom!

    Recreëren bij het Westerhonk

    Op het Westerhonk is van alles te doen en te beleven! Ook voor recreanten zijn er leuke activiteiten om te doen. Het Westerhonk organiseert namelijk festiviteiten, zoals het Groentekistfestival bij Belevingstuin De Bosroos, het zomerfeest of de kermis. Daarnaast is er een natuurspeeltuin en een prachtige stinsentuin vol bloemen en planten. Je kunt ook met de Boswachters op Buurtsafari of met dieren knuffelen op Duinboerderij Willemshoeve. Je kunt ook lekker voetballen op het Cruyff Court, dit is vrij toegankelijk voor iedereen!

    Restaurant Samen

    Bij Samen kun je genieten van een lekkere kop koffie, lunch of een drankje. Of het nu gaat om een salade, een belegd broodje, een kop verse soep of een heerlijke cappuccino of kopje thee. Neem plaats aan de gezellige stamtafel, kies een tafeltje aan het raam of ga heerlijk buiten zitten op het terras aan de vijver.

    Fietsroutes

    Over Het Westerhonk lopen mooie fietsroutes, bijvoorbeeld deze fietsroute van route.nl langs Ter Heijde, Monster en ’s-Gravenzande.

    Openingstijden

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

    Verstuur een e-mail

    Verstuur een mail naar Het Westerhonk / Restaurant Samen. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

     Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen


     luchtfoto van recreatiegebied De Zeven Gaten in het Westland met 7 sloten, weiland, bomen en veel vogels

     De Zeven Gaten

     Wandelen & fietsen

     beeld: Marc de Munnik

     De Zeven Gaten in de Lier is een natuurgebied van 6 hectare waar water en land elkaar afwisselen. Marc de Munnik maakte een drone video, tel jij zeven sloten?

     De Zeven Gaten

     De Zeven Gaten zijn 7 sloten met veel vogels, zoals kieviten, grutto’s kluten, tureluurs, smienten, krak-, kuif- en slobeenden. Het is een gebied waar vooral wandelaars en fietsers volop kunnen genieten, en er is een picknicktafel om even te rusten. De Zeven Gaten grenst aan Groeneveld, een fietspad en de Noord-Lierweg en vormt met de Wollebrand-boezem een soort oase tussen de kassen en de Veilingroute.

     De Zeven gaten is een van de fotogenieke locaties van het Westland!

     Bekijk hier de drone video van de Zeven Gaten in De Lier:


     bezoekers aan Kom in de Kas Westland lopen door een kas met planten in het Westland

     Kom in de Kas Westland

     Kom in de Kas Westland is een evenement waarbij iedereen kan zien wat er in de kassen gebeurt. Kom je langs in het eerste weekend van april?

     Kom in de Kas

     Tijdens het landelijke evenement Kom in de Kas openen glastuinbouwbedrijven hun deuren om de consument te laten zien wat er in een kas groeit en bloeit. Bezoekers kunnen ruiken, zien en proeven van de producten uit de kas.

     Kom in de Kas Westland

     Het zal plaats vinden op zaterdag 4 april en zondag 5 april 2020. De kwekerijen, met zowel groenten, bloemen als potplanten, zullen de bezoekers verbaasd doen staan wat de Nederlandse Glastuinbouw presteert, waarbij gezond, duurzaamheid en vernieuwing belangrijke thema’s zijn. De kwekers geven deze dagen voorlichting aan het publiek hoe er op een verantwoorde manier producten gekweekt worden van een hoge kwaliteit. Kortom het evenement Kom in de Kas is er om de consument te laten zien wat er in de kassen gebeurd.

     In 2020 staan tuinbouwbedrijven in De Lier in het voetlicht. Elf tuinbouwbedrijven aan Sint Aechtenland, de Hoefweg, de Hooflaan, de Oudecampsweg zullen bezoekers welkom heten.

     Parkeren

     Het evenement is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Bezoekers kunnen de auto parkeren bij bloemenveiling RoyalFloraHolland en worden per pendelbus naar het gebied gebracht. Alle informatie is te vinden op: www.komindekaswestland.nl.

     Kom in de Kas Westland

     In 2020 vindt dit evenement plaats aan het Sint Aechtenland in De Lier

     Openingstijden

     Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

     Verstuur een e-mail

     Verstuur een mail naar Kom in de Kas Westland. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

      Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen