De Zandmotor ligt voor de kust bij Monster, tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Het is een walhalla voor kust- en wadvogels en met een beetje geluk duikt er een zeehond op!

De Zandmotor Monster

Bij Ter Heijde zijn de duinen angstaanjagend smal en daarom is er in 2011 een kunstmatig schiereiland van 128 hectare opgespoten, genaamd de Zandmotor. Vanaf deze haakvormige zandplaat, die een kilometer de zee in steekt, stuift de komende jaren maar liefst 21,5 miljoen kuub zand in volle vaart richting kust. Wind, golven en stroming doen het werk. Door optimaal gebruik te maken van natuurlijke processen zal hier ‘vanzelf’ 35 hectare nieuw strand en duin ontstaan. Dat biedt extra bescherming tegen zeespiegelstijging en extra ruimte voor natuur en recreatie.

Kust- en wadvogels

met een beetje geluk duikt er een zeehond op

De beschutte baai aan de noordkant van de strandhaak valt bij laagwater al grotendeels droog. De lagune trekt veel kust- en wadvogels. Naast scholeksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat wordt regelmatig een zeehond gesignaleerd. Op flinke wandelafstand van strandslagen en horeca is de Zandmotor tamelijk rustig. Ook spoelde al eens een dode, zwaar ondervoede bruinvis aan.

Wandelroute

Voor wandelaars wordt een gemarkeerde route uitgezet, waarlangs de ontwikkeling van de zandmotor goed te beleven is. Volg te allen tijde de route. Zo voorkom je ingesloten te raken.
Meer foto’s:

Te bereiken via strandopgang Molenslag (auto) of strandopgang Schelpenpad (fiets of te voet).
www.dezandmotor.nl

Openingstijden

Vrij toegankelijk