Al bijna drie jaar niet bij de supermarkt geweest??! Het is mogelijk! Ga Tomatensoepfietsen en kom net als Marja niet meer in de supermarkt.

Op vrijdag 12 juli 2019 vond de allereerste Tomatensoepfietstocht plaats. Hoewel het weer ons op die dag meer aan het winterse Snertfietsen deed denken, hebben we ons prima vermaakt. De tweede tocht op zaterdag 20 juli moest echter vanwege fikse regenbuien en onweer wel verplaatst worden, echter in augustus en oktober hebben we weer twee tochten georganiseerd. En met succes: blije fietsers en een heerlijke tomatensoep!

En hoe gezellig was die eerste! Want ook al fiets ik ook liever lekker droog, die regen verbroederde wel…

Leerzaam

Tijdens het Tomatensoepfietsen sprokkelen we de ingrediënten voor de tomatensoep bij elkaar, door langs kleine winkeltjes, boerderijen en kwekerijen te fietsen. Op de route liggen nog meer locaties waar de lekkerste streekproducten gekocht kunnen worden, rechtstreeks van de kweker en boer.

Zo starten we bijvoorbeeld bij Op Hodenpijl in Schipluiden, net buiten Westland. Op deze mooie buitenplaats worden de heerlijkste groenten en fruit op biodynamische wijze geteeld en verkocht in het winkeltje bij de kerk. Tijdens de rondleiding door tuinman Thor werd ons op 12 juli meer verteld over de kringloop in de teelt van de producten door mest en ander groenafval tot compost om te zetten en de planten daarmee te bemesten.

Bij Hoeve Bouwlust, het winkeltje van de coöperatie van meer dan twintig lokale producenten van streekproducten, vertelt initiatiefnemer Gabriëlle waarom het zo belangrijk is om lokale producten te kopen. “Als we het landschap van Midden-Delfland zo willen behouden, is het belangrijk dat de boeren die op het land ons voedsel produceren, genoeg klanten hebben.” Een beweging waar ik met Fietsen voor m’n eten graag aan meewerk.

Een van de boeren die zijn melk en vlees via Farm I See verkoopt, is boer Paul van de Delflandse Vleesmeesters. Na een lunchstop bij De Hooiberg in ’t Woudt brengen we een bezoekje aan zijn boerderij. Daar vertelt hij in geuren en kleuren (maar vooral geuren…) het verhaal over de dubbeldoelkoe.

Gezellig

Na het fietsen door Midden-Delfland beginnen onze magen natuurlijk al een beetje te knorren en fietsen we Westland in naar de laatste stop. Maar onderweg kunnen we natuurlijk nog voldoende stalletjes langs de weg op onze route tegen komen, waar gestopt kan worden om je eigen boodschappen te doen.

Hoe gezellig de groep is, wordt helemaal duidelijk bij De Bakker Westland, tomatenkwekerij in Kwintsheul. In de winkel in hun kas, Lokaal Westland, gaan we gezamenlijk de soep klaar maken onder leiding van en met het recept van De keuken van Sandra. Natuurlijk krijgen we ook uitleg over de tomatenteelt en de uitdagingen waar de teler voor staat. Op 12 juli kon er vanwege een besmettelijk virus geen bezoekje in de kas gebracht worden, maar konden we vanaf de speciaal voor nieuwsgierige fietsers gemaakte trap door het glas heen toch een kijkje in de kas nemen.

Smaakvol

Als je dan zo heerlijk een kilometer of twintig Tomatensoepgefietst hebt, smaakt die soep natuurlijk extra lekker. Met vers brood van Bakkerij Theo Hoek, onderweg meegenomen, en zelfgemaakte kruidenboter van roomboter van Boerderij Van Winden uit Schipluiden erbij en al die liefde en passie die de fietsers in de bereiding van de soep hebben gestoken, kan dat alleen maar een succes worden.

Ga zelf ‘Soepfietsen’!

Je kunt zelf op pad om de ‘soeproutes’ van Fietsen voor mijn eten zelf te rijden. Dat is een leuke manier om dichtbij huis te ontdekken waar je lokale producten kunt vinden, die met liefde en passie geteeld worden. De gratis tomatensoeproute vind je op deze pagina op Route.nl.

Drie jaar Fietsen voor m’n eten

Deze zomer bestaat het initiatief Fietsen voor m’n eten al drie jaar. Zo lang ben ik ook niet meer in de supermarkt geweest om mijn eten te kopen. Ik fiets mijn boodschappen volledig bij elkaar bij stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers.

Ben je nieuwsgierig hoe jij dat ook voor elkaar kunt fietsen? Kijk dan eens op onze website.