“Het vakantiegevoel” … wat is dat voor jou eigenlijk? Wij Nederlanders reizen graag wat af en het liefst zo ver mogelijk om dat ultieme vakantiegevoel te ervaren. Sinds dit niet meer zo gemakkelijk gaat, is vakantie in eigen land hartstikke populair. Bijvoorbeeld hier in het Westland! Wij vertellen je waarom je juist hier het vakantiegevoel krijgt en waar je precies moet zijn deze zomer.

Vier redenen waarom het Westland jouw volgende vakantieplek kan zijn:

Ben jij graag actief op je vakantie of is het juist tijd voor even he-le-maal niets? Wat je vakantieplannen ook zijn, we hebben hier in het Westland hele fijne alternatieven die jou het vakantiegevoel kunnen geven. Lees snel verder voor de mogelijkheden!

1) Vaarvakantie

Weinig mensen weten dat Westland ruim 90 kilometer aan recreatief vaargebied heeft. Vaarexpert Kees Kornaat neemt je mee op ontdekkingstocht en laat je zien hoe leuk varen in Westland is!

Eenmaal op het water ben je al op vakantie.

Divers landschap

Het diverse landschap aan kassen, polders en kernen maakt varen in het Westland tot een leuke activiteit, ook voor recreatieve vaarders van buiten het Westland. Een vaarnetwerk van 90 km biedt ruimte aan sloepen, kano’s en rondvaartboten om te genieten van de vaarwegen die voorheen gebruikt werden om goederen naar de veiling te brengen. Het vaarnetwerk is door middel van vaarknooppunten uitstekend bewegwijzerd.

De vaarwegen in het Westland bieden de mogelijkheid om een rondje te maken van 1,5 uur, zoals we tijdens onze vaartocht met vaarexpert Kees Kornaat hebben gedaan. Vanuit de dorpskern van De Lier maakten we met hem een rondje net buiten De Lier, richting het kleinste dorp van Nederland – ’t Woudt – en terug. Westland biedt echter voldoende vaargebied om één of meerdere dagen varend te verkennen.

Vaarexpert

Kees Kornaat is een ware vaarfanaat. Hij heeft niet alleen boten ontworpen en gebouwd, hij is ook meerdere keren per week op de Westlandse wateren te vinden. Vanwege zijn kennis en enthousiasme is Kees op deze website terug te vinden als ‘Westland Expert Varen‘. Wilt u iets weten over varen in Westland, aarzel dan niet hem te mailen. Klik op zijn pagina op de button ‘Stel je vraag’ en stuur je mail aan hem door.

Genieten op het water

Je kunt natuurlijk ook zelf een bootje huren met je gezin zoals een (elektrische) sloep of kano. Je kunt ook meevaren met een rondvaartboot of met je eigen boot het vaargebied ontdekken. Heerlijk met een hapje of drankje en genieten van het uitzicht en de rust.

Kijk voor de mogelijkheden in het Westland hier.

2) Een strandvakantie

Heb jij het liefst zand tussen je tenen en hou je van een frisse duik in de zee?

Langs de Westlandse kust kun je heerlijk ontspannen op het brede, schone en lange strand. Wij helpen je de weg te vinden langs de Westlandse kust, zodat ook jij deze zomer je ideale strand weet te vinden. Want, wist jij dat er maar liefst 8 stranden zijn? Juist, er zijn 8 stranden en elk stuk strand heeft haar eigen charme, uitzicht en sfeer. Wil je een sportief of relax strand of een druk of rustig strand? Lees het hieronder en kies het strand dat het beste bij jouw vakantie past.

> van zuid naar noord:

1. Strand Vlugtenburg

Strand Vlugtenburg in ‘s-Gravenzande is één van de populaire, wat drukkere stranden. Hier vind je 3 strandtenten, waarvan er twee daadwerkelijk op het strand staan, zoals Elements Beach. Dit strand is ideaal voor chillen en gezond eten, zwemmen en surfen.

2. Slag Beukel

Al rijdend langs waterparel De Banken kom je aan bij Slag Beukel ‘s-Gravenzande. Op het strand vind je 2 strandtenten, namelijk Beachline Beach en Beachclub Breeze / Wato Events. Beide bieden verschillende strandactiviteiten aan, zoals blowkarten of powerkiten. Op nog geen 10 minuten stappen bevindt zich Manege Noordland. Vanaf hier kun je duin- en strandritten met een paard maken.

3. Slag Arendsduin

Om slag Arendsduin in ‘s-Gravenzande te bereiken, fiets je een stuk door het prachtige duinlandschap van Westland naar het strand. Het strand is heerlijk rustig en er bevinden zich geen strandtenten. Breng een picknickmand en een handdoek mee en kom tot rust. Honden zijn hier ook toegestaan. Vanaf Slag Arendsduin begint het fietspad op de duinen en heb je een prachtig uitzicht over zee. Ideaal startpunt voor een mooie fiets of wandelroute.

4. Strandopgang Strandweg

Slag Strandweg in Ter Heijde staan ook fantastische strandtenten waar je onmiddelijk dat vakantiegevoel krijgt. Bij o.a. Bugaloe Beach en Moments Beach kan je terecht voor ontspanning en heerlijk eten en drinken. Het strand is vrij rustig, men komt hier voornamelijk om te relaxen. Dat komt goed uit als jij hier ook naar opzoek bent!

5. Strandopgang Karel Doornmanweg

Hou je van een surfvakantie? Dan hoef je niet perse naar de Franse kust, hier bij Ter Heijde vind je de golfsurfers! Op het strand staat een gezellige strandtent; Dreams Beachhouse waar mensen komen voor ontspanning. Heb je geen eigen surfplank? Geen probleem, hier vlak naast huur je een surfboard en een wetsuit, waarmee je zo de zee in kan.

6. Strand Molenslag

Strand Molenslag in Monster is ook één van de populaire stranden in Westland. Men komt hier graag voor strandpaviljoen The Coast beach house, een op palen verhoogde strandtent, waar je een mooi uitzicht hebt. In de zomer vinden veel badgasten hier ook een lekker plekje in het zand. Leuke is dat je vanaf hier naar en op de Zandmotor kunt wandelen.

7. Het Schelpenpad

Het Schelpenpad is een bijzonder stuk. Je kunt er alleen op de fiets of al wandelend het gebied bewonderen. Dit maakt het strand een verborgen rustig strand, zonder strandtenten en openbare toiletten. Honden zijn wel op het gehele strand toegestaan. Dit strand is ideaal voor een mooie wandeling met (of zonder) hond. De strandopgang Schelpenpad ligt midden in het natuurgebied Solleveld, een prachtig gebied om te wandelen.

8. Slag Watertoren

Slag Watertoren is ook alleen op de fiets of al wandelend goed bereikbaar. Op dit strand heb je een waanzinnig uitzicht over de Zandmotor. Een geliefde plek voor vele (beginnende) kitesurfers, omdat het ondiep water is. Het is de meest noordelijke strandopgang, tegen Den Haag (Landgoed Ockenburg) aan. Deze strandopgang ligt net als Het Schelpenpad midden in het natuurgebied Solleveld. Aan het begin van de strandopgang staat de Watertoren van Monster.

Parkeren en overige informatie

Het parkeren van een auto is de eerste 2 uur gratis. Bekijk hier meer algemene informatie over het parkeren aan de Westlandse kust. In het hoogseizoen in de periode van 15 mei tot 15 september gelden er extra regels. Op de website van Gemeente Westland vind je alle specifieke informatie over elke strandopgang. Je vindt hier bijvoorbeeld per strandopgang de watersport- en strandactiviteiten en informatie over de toegang voor honden en paarden op het strand en informatie voor mindervaliden.

3. Een wandelvakantie

Al wandelend ontdek je zoveel meer.

Ben je op zoek naar leuke wandelroutes in het Westland? Lees dan vooral verder.
Patricia en Hilde, wonend in de Zwethzone, zijn op pad gegaan in hun gebied en maakten deze heerlijke polderwandeltocht. Patricia runt met veel plezier haar camping in de Zwethzone en Hilde is een stoere bioboerin die samen met haar man Westlandse druiven kweekt. Beide zijn trotse bewoners aan de rivier de Zweth en maakten deze audiovisuele wandelroute: Ommetje Heerlijke Zwethzone!

De wandelroute

Deze polderwandeltocht brengt je over prachtige wandelpaden, langs tuinbouwgebieden en open weilanden. De bijzondere verkavelingsstructuur, de terpen en als parel het middeleeuwse kerkdorp ’t Woudt zijn de meest opvallende kenmerken in deze polders. Onderweg vertellen Patricia en Hilde wat je allemaal te zien krijgt door middel van audiobestanden.

Izi.travel app

De audiovisule wandelroute vind je op de app van Izi.travel. Download de app op je smartphone en vindt de route door te zoeken op ‘Zwethzone’. Als je op de route klikt kun je vervolgens op ‘start’ klikken. Terwijl je buiten wandelt, volg je de GPS-gestuurde tour en krijg je vanzelf een melding wanneer Patrica en Hilde je wat willen vertellen over het gebied. Je hoeft niet perse bij 1 te beginnen. Je kunt de gidsen gewoon thuis, in een hotel of via gratis WiFi in een museum of een café downloaden voor offline gebruik, zonder roamingkosten! Zelfs in de offline modus worden de verhalen op straat via GPS geactiveerd.

Bekijk andere wandelroutes door Westland hier.

4. Een fietsvakantie

Fiets je graag en geeft jou dit het ultieme vakantiegevoel?

Ontdek deze leuke fietsroutes! Westland is een heerlijk gebied om al fietsend te verkennen. We zeggen niet voor niets: Laat je verrassen tussen de kassen! Het landschap tussen de kassen en langs de kust is uniek en tref je nergens anders. Wat dacht je van een fietstocht langs stalletjes langs de weg, waarbij je de heerlijkste groenten en fruit of de prachtigste bloemen voor een ‘prikkie’ kunt kopen. Hieronder vind je verschillende fietsroutes.

Routes

Bekijk alle fietsroutes door Westland hier. Wil je een audiotour door Westland maken, klik dan hier.

Ontdek de regio

Westland is een prima startpunt voor meerdaagse fietstochten door de regio. In samenwerking met onze partners uit Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland, Vlaardingen, Schiedam en Delft, hebben we een 4-tal gezamenlijke fietsroutes ontwikkeld die u de diversiteit van het gebied laten zien. Onder de naam ‘De Hoek van Zuid-Holland‘ vindt u op Route.nl meerdere fietstochten die u aan de hand van thema’s meenemen. Zo zijn er de Waterroute, de Streekproductenroute, de Gouden Eeuw route en de Vijf Pontjesroute.

Blogs over fietsen en wandelen

Ter inspiratie hebben we een aantal blogs en vlogs gemaakt over fietsen en wandelen in Westland.

Bekijk hier de fietstocht langs Westlandse druivenkassen.
Bekijk hier de heerlijke fietsroutes voor e-bikes.
Bekijk hier de fietsroutes waarbij je ingrediënten voor soep bij elkaar fietst.
Bekijk hier de fietsroute langs 6 verrassende fietsstops in Westland.

Op Route.nl vind je onze fietsroute langs de kust en kassen van het Westland. Het startpunt van deze fietstocht is het Toeristisch Overstappunt (TOP) in Wateringen. Vanuit hier zet je via de kernen Naaldwijk en ’s-Gravenzande en door leuke verborgen tuinderspaadjes langs de kassen koers naar de kust. Vanaf het lange fietspad op de duinen kun je prachtig uitkijken over zee en over de kassen in de wijde omgeving, zoals duingebied de Banken. Verder kom je ook langs de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland. De Zandmotor is aangelegd om de Nederlandse kust te versterken. Je vindt hier allerlei kust- en wadvogels en af en toe laten zeehondjes zich hier zelfs zien. Het Westlandse deel van de kust is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

(Veilige) vakantie in het Westland

En? Wat geeft jou het vakantiegevoel? Misschien is het wel een combinatie van bovenstaande opties. Want het Westland is divers en biedt genoeg om hier jouw vakantie te vieren en van je verblijf een feestje te maken.

In deze tijd beseffen we ons meer dan anders dat ruimte belangrijk is. En hier is de ruimte voor ontspanning, maar waar moet je rekening mee houden als je van plan bent om een veilig bezoek te brengen aan het Westland? Lees het hier in onze blog over hoe een bezoek aan het Westland er deze zomer uitziet.