Het druivenseizoen is gestart, vrijdag 24 augustus worden de eerste druiven bij Nieuw Tuinzight geoogst. Ik vraag me af waarom druiven in de supermarkt heel het jaar door verkrijgbaar zijn, terwijl ze in het Westland nu pas geoogst worden.

Wat is het verschil eigenlijk tussen supermarktdruiven en Westlandse druiven? In de supermarkt koop je ze altijd pitloos, maar in het Westland zit er wel een pit in, waarom eigenlijk? Tijd om het uit te zoeken!

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Om een antwoord te vinden op mijn vragen ga ik langs Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Maar eerst breng ik een bezoek aan de supermarkt om goed te kunnen vergelijken. Ik koop 2 bakjes witte druiven voor de prijs van 1, en een bak blauwe druiven. Het valt me op dat de witte druiven uit Portugal komen en de blauwe uit Spanje. Buiten op een bankje doe ik de eerste smaaktest en dat valt me niet tegen. De witte druiven smaken wel een stuk beter dan de blauwe, maar ze zijn sappig en hebben een bite. Dat wordt nog lastig om te vergelijken, denk ik.

Op pad

Het lijkt vijf graden warmer als we aankomen in het idyllische Den Hoorn. Arnold en Hilde Jansen kweken hier bij Nieuw Tuinzight al 5 jaar druiven op Biologisch-dynamische werkwijze. Dit betekent dat ze zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en de kringloop gesloten is. De oogst begint dit jaar op 24 augustus en duurt tot half november. In totaal wordt er ongeveer 20.000 kilo geoogst en verkocht, vermaakt tot druivensap, druivenjam en verwerkt in gebak. Hilde is nog druk bezig met een groep, EkoPlaza is op bezoek en er moet natuurlijk nog even een foto gemaakt worden in de druivenkas. Desalniettemin krijg ik een warm onthaal. “Neem alvast een glaasje druivensap terwijl ik bezig ben,” ondertussen excuseert ze zich: “Sorry hoor, het is zo druk. Toen mijn man en ik ooit begonnen, dachten we: laten we druiven telen, dan krijgen we het niet zo druk, nou we hebben het drukker dan ooit!”

Ik kan het niet laten om te denken dat dat misschien niet door de druiven komt maar door haar energieke, hartelijke en creatieve karakter waarmee ze de afgelopen jaren al een druivenbommetje (taartje) ontwierp, net als een druivenbonbon, druivenijs en een druivenkistje. Daarnaast organiseert ze ook nog streekdiners en open dagen.

Vier soorten

Ondertussen worden me al snel een paar regels duidelijk in de druivenkwekerij: NIET aan de hangende druiven zitten! Niet zomaar van de tros eten (Hilde heeft een schaartje bij haar om netjes een paar druifjes af te knippen), druiven heten korrels, de dauw moet nog op de druiven zitten en de druiven behandel je met respect. Ik schaam me een beetje voor de supermarktdruiven die ik klakkeloos op tafel heb gezet. “Heb je ze wel eens geproefd, vraag ik?” Hilde pakt haar schaartje en knipt voorzichtig een witte druif van de tros. “Zijn dit ook druiven?” grapt ze. Maar ik ben ook onder de indruk van het smaakverschil. De druiven van Tuinzight zijn sappig, zoet en de schil is dun en lekker. In tegenstelling tot die van de supermarkt die nu vrij vlak smaken en een harde schil hebben waar je moeilijk doorheen komt. Bovendien kweken ze bij Tuinzight vier verschillende soorten druiven, naar ieders smaak, de een is iets frisser of zoeter dan de ander. In de supermarkt heb je maar een soort, die voor iedereen toegankelijk is. Ik vergelijk het met koffie. Supermarktkoffie heeft niets te maken met de smaak met specialty koffie maar dat weet je pas als je voor het eerst specialty coffee hebt gedronken.

Drie maanden oogst

“Waarom liggen er eigenlijk geïmporteerde druiven in de supermarkt?” vraag ik. Hilde: “Omdat die heel het jaar door verkrijgbaar zijn. Onze druiven zijn maar drie maanden beschikbaar.” Nu pas realiseer ik me dat hun hele bedrijf, alle moeite, aandacht en liefde wordt gestoken in fruit dat maar drie maanden te verkrijgen is. Dat lijkt een beetje absurd in een tijd waarin altijd alles beschikbaar is: aardbeien in de winter, het hele jaar door druiven. Toch zou het denk ik beter zijn als we gewoon met het seizoen eten en de producten waarderen wanneer ze op hun best zijn.

Met pit

Nog een groot verschil is dat supermarktdruiven pitloos zijn. Hilde legt uit dat een pit essentieel is in de druif, want de pit is je zaad. In de ‘normale’ druiven zitten ook pitten maar die zijn zo gekweekt dat je ze nauwelijks ziet. Tuinzight kweekt Biologisch-dynamisch en wil daarom zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. “Een pit hoort er gewoon in, bovendien zit daar veel vitale kracht in omdat de struik daar zijn energie heen stuurt.

Wij zeggen wel eens: “Pitloos is futloos.”

En dan krijgen we eindelijk een rondleiding en zien we de trots van Tuinzight, de druiven hangen er prachtig bij met een mooi laagje dauw. Bijna klaar om geplukt en opgegeten te worden.

Eindstand

Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik de druiven bij Tuinzight smaakvoller, sappiger, duurzamer en bijzonderder vond dan de supermarktdruiven. Maar ik moet er ook bij zeggen dat ik volledig ben ingepakt door de gastvrijheid van Hilde en Arnold. Het voelde als een bezoekje aan je lievelings oom en tante die je verwennen met gebakjes en fruit. Tijdens de rondleiding door de kas word ik ook nog eens overladen met verse munt, meloen, verse vijgen en een bakje druiven voor onderweg. Dat gebeurt me nooit in de supermarkt.

Druiven te koop

Op 24 augustus begint de verkoop van de druiven. Ze zijn verkrijgbaar bij Nieuw Tuinzight, Ekoplaza via Rechtstreex en op verschillende oogstmarkten in Den Haag, Delft en Rotterdam. Al zou ik je aanraden om gewoon even langs de druivenwinkel in Den Hoorn te gaan!